728 x 90

İnşaat sektöründeki daralma derinleşiyor!

  • In Kategori
  • KASIM 30, 2022
  • Kaynak :
  • 517 Okunma
İnşaat sektöründeki daralma derinleşiyor! Kategori

Yatırımlar düştü, borçlar arttı! İşte veriler

TMB tarafından yayınlanan İnşaat Sektörü Temmuz 2022 raporunda, 2021 yılındaki girdi maliyetlerinde yüzde 150 düzeyine varan fiyat artışlarının yaşandığının görüldüğü aktarıldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), artan girdi maliyetlerinin baskı uyguladığı inşaat sektöründe daralmanın derinleştiğini; artan vergi yükü ve kamuya iş yapan müteahhitlerin hakediş ödemelerinde yaşanan gecikmeler nedeniyle yüksek borçluluğun sürdüğünü kaydetti.

Yılın geri kalanı için enflasyonla mücadele adımlarının ve Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarının sektörün yurt içi ve yurt dışı projeler üzerinde belirleyici olacağına işaret eden TMB tarafından yayınlanan İnşaat Sektörü Temmuz 2022 raporunda, 2021 yılındaki girdi maliyetlerinde yüzde 150 düzeyine varan fiyat artışlarının yaşandığının görüldüğü aktarıldı.

Haziran 2021-Nisan 2022 döneminde başlıca inşaat girdilerinin fiyatlarındaki artış oranının yüzde 130'u aştığının ifade edildiği raporda, sektörde önceki aylarda da döviz kurundaki gelişmelerle ve salgının etkileriyle birlikte oldukça artmış olan temel girdi maliyetlerinin, devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte son derece kritik bir hal aldığı söylendi.

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 7,2 ORANINDA DARALMA YAŞANMIŞTI

Rapordaki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) derlenen verilere göre, inşaat sektöründe kullanılan nakdi kredi toplamı Mayıs 2021’de 340,5 milyar TL iken, bu rakam 2022 yılının aynı ayında ise yüzde 51 artışla 513,5 milyar TL oldu.

Sektörün 2022’nin Mayıs ayı itibarıyla takipteki kredi oranı ise 30 milyar TL kredi tutarıyla yaklaşık yüzde 6 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörü yüzde 7,2 daralmıştı.

İnşaat sektöründe bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yatırımların yüzde 9,8 gerilediğinin belirtildiği raporda, sektörde yatırımlardaki düşüş ve artan girdi maliyetleri sorunuyla birlikte faaliyetlerin yeniden durma noktasına geldiği kaydedildi.

ÜRKİYE, RUSYA’DA 6 AYDA SADECE 4 PROJE ÜSTLENDİ

Rapora göre, Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin lider pazarı Rusya'da, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş büyük belirsizliklere sebep oldu. Buna göre, sektörün yıllık yurt dışı gelirlerindeki bölgesel kayıp artık kaçınılmaz gözüküyor.

Rapora göre Türk müteahhitler geçen yıl Rusya'da 11 milyar dolar tutarında rekor seviyede yeni proje üstlenmişti. 2022’nin ilk 6 ayında ise Rusya'da toplam tutarı 396 milyon dolar olan sadece 4 yeni proje üstlenildi.

Türk müteahhitler 2022'nin ilk yarısında toplamda 132 projeyle 4,6 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaştı.