728 x 90

Bütçeden Müteahhitlere Ödenen Rakam Açıklandı!

  • In Kategori
  • KASIM 16, 2022
  • Kaynak :
  • 559 Okunma
Bütçeden Müteahhitlere Ödenen Rakam Açıklandı! Kategori

Devletin örtülü ödenek harcaması

2022'nin ilk 5 ayında devletin kasasından bina kiralamaları için 7 milyar 313 milyon TL çıkarken, yatırımlar için müteahhitlere ödenen rakam 26 milyar TL'yi aştı.A+A-Enflasyonda yaşanan yükseliş ve konut kıtlığı ile beraber artan kira bedelleri bütçede de etkisini gösterdi. Kamu tarafından yapılan aylık harcama verilerini yayımlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü merak edilen rakamları duyurdu. Açıklanan resmi rakamlara göre 2021 senesinin Mayıs ayında 13,4 milyar TL açık veren Merkezi Yönetim Bütçesi, 2022 senesinin aynı ayında 144 milyar TL fazla verdi. Bütçe gelirleri senelik bazda 3 katına yükselerek 317,8 milyar liraya ulaştı. Harcamalar ise yüzde 47,3 seviyesine ulaşırken 173,8 milyar TL olarak gerçekleşti. 

DEVLETİN KİRA GİDERLERİ REKOR KIRDI!

 Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan resmi verilere göre devletin kasasından çıkan faiz gideri yılın ilk 5 ayında 121 milyar TL olarak gerçekleşti. Örtülü ödenek harcaması 2 milyar lira olarak gerçekleşirken, devletin bina, uçak ve araç gibi kiralama giderleri 9 milyar liraya ulaşarak rekor kırdı. Bu tutarın 7 milyar 313 milyon 715 bin liralık bölümü ise sadece bina kiralama gideri olarak ödendi. 

BÜTÇEDEN MÜTEAHHİTLERE ÖDENEN TUTAR KAÇ TL, NE KADAR?

Bütçeden müteahhitlere ödenen rakam hakkında da resmi veriler açıklandı. Sene başından bu yana yılın ilk 5 aylık bölümünde bütçeden müteahhitlere ödenen rakam 26 milyar lirayı aşarken, müteahhitlere onarım giderleri adı altında ödenen rakam ise 225 milyon 371 bin TL olarak gerçekleşti. Devletin örtülü ödenek harcaması ise 2 milyar TL olarak raporda yer aldı.