728 x 90

Kartelleşmeye Tepki Büyüyor !

  • In Kategori
  • KASIM 4, 2021
  • Kaynak :
  • 827 Okunma
Kartelleşmeye Tepki Büyüyor ! Kategori

İMKON üyelerinin yapacağı eylem 9 Eylül’de başlayacak.

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu,  çimentoya gelen zamların inşaat sektörüne ciddi sıkıntılar yaşattığını söyleyerek, çimento üreticilerinin birkaç elde toplanarak kartelleştiğini ileri sürdü.

 Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bülbüloğlu, “Çimento üreticileri bir kartel oluşturmuş durumdalar,  çimentoya bir yıl içerisinde yüzde 200 zam yaptıkları ve bu sektörde kartelleşme yapıldığı için bu sektör 5-6 firmadan oluşuyor. Daha doğrusu Türkiye’deki çimento üretimi 5-6 kişininiz elinde ve bunun çoğu da yabancı sermayeden oluşuyor. Fiyatlarını da ortak olarak belirliyorlar” dedi.

 

İnşaat sektörünün ana malzemesinden biri olan çimentoya, dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle bir yıl içerisinde yüzde 200 zam geldi. Dünyada artan maliyetlerin iç piyasaya yüzde 200 zam olarak yansıması ise inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Bu durum karşısında çare arayan müteahhitler, Türkiye genelinde grev yapma kararı aldı.

 

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, Türkiye’de 5-6 firmanın çimento ürettiğini ve bu firmaların fiyat arışını da kendilerinin belirlediğini öne sürerek, “Yönetim kurulu toplantımızdan sonra basına bir açıklamamız oldu. Açıklamamızda, çimento mamulleri üreticileri bir kartel oluşturmuş durumdalar,  çimentoya bir yıl içerisinde yüzde 200 zam yaptıkları ve bu sektörde kartelleşme yapıldığı için bu sektör 5-6 firmadan oluşuyor. Daha doğrusu Türkiye’deki çimento üretimi 5-6 kişininiz elinde ve bunun çoğu da yabancı sermayeden oluşuyor. Yabancıların, Fransızların elinde bunlar bir kartel oluşturdular ve Türkiye genelinde parsellediler şu anda herkesin çimento satacağı yerde belli her kes bölüşmüş, öyle söyleyeyim.  Fiyatlarını da ortak olarak belirliyorlar. Biz bu konuda uyarılarımızı yaptık, rekabet kurumuna yaptık, bakanlıklarla görüştük. Murat Kurum Bakanım ve Ticaret Bakanıyla bu konu defalarca görüşüldü. Ancak bir netice alamadık. En son genel başkanımızı Murat Kurum Bey bakanlığa davet etti. Bizden bu grevi ertelememizi istedi” açıklamasında bulundu.

 

“15 GÜN SÜRECEK”

 

“Biz normalde pazartesi günü grevi başlatacaktık, yönetim kurulu kararıyla perşembeye aldık” kelimelerine yer veren Başkan Bülbüloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Yani 9 Eylül Perşembe günü grev kararımız başlayacak. Boykot kararımız Türkiye genelinde olacak sadece kamu müteahhitlerini kapsam dışında tuttuk. Onların patronları kamu görevlisi olduğu için bu noktada bize uymaları zor. Onları zor durumda bırakmamak adına kamu müteahhitlerini kapsamın dışında bıraktık. Onun dışında özel müteahhitlerin katılmalarında tavsiyede bulunduk. 15 gün sürecek ve Malatya’da İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak, üyelerimizle bunun detaylarını paylaşacağız. Ortak bir afiş belirledik, Türkiye genelinde duran inşaatların 15-20 tanesine biz bu afişi astıracağız ve de inşaatlarımızı 15 gün süreyle durduracağız. Fiyatların aşağı çekilmesi yönünde bir talepte bulunacağız.”

Konu hakkında bakanlıktan olumlu bir cevap almamaları halinde Perşembe günü greve başlayacaklarını dile getiren Bülbüloğlu, “İnşaat sektörü sadece sekteye uğrasa emin olun bunun çözümü var. Sadece bundan müteahhit etkilense inanın müteahhit bunun çözümünü bulur. Ama bu durumdan en çok vatandaş etkileniyor. Çünkü konut fiyatları artık gelir düzeyinin üstüne çıkıyor. Tabii çimento bunun birinci kalemi, ana kalem malzemelerimizden olduğu için biz bunun üzerine biraz fazla gittik ama inşaat malzemelerinin genelindede bir pahalılık söz konusu. Biz bunu da defalarca dile getirdik. Hem vatandaşın konut edinme ihtiyacı sekteye uğruyor, istihdam zarar görüyor. 250 alt sektör bu doğrultuda bir krize doğru gidiyor. Yani sadece müteahhitleri değil tamamen ülkeyi ilgilendiren bir durum. Çünkü gayri milli hasılanın yüzde 25’i şu anda inşaat sektörü üzerinde yürüyor. Böyle bir sektör 3-5 şımarık çimento patronunun tekeli haline gelmiş. İstedikleri gibi ülkeyi bölüşmüşler, istedikleri gibi atlarını koşturuyorlar. Bizde buna sessiz kalmadık. Konfederasyon olarak biz kararımızı aldık. Haftaya perşembe gününe kadar bakanlıktan herhangi bir olumlu dönüş olmazsa, perşembe günü grevi başlatacağız” diye konuştu.