728 x 90

Demir fiyatları 1 yılda yüzde 116 artış gösterdi

  • In Kategori
  • KASIM 29, 2021
  • Kaynak :
  • 1160 Okunma
Demir fiyatları 1 yılda yüzde 116 artış gösterdi Kategori

Döviz kurunun yükselişi inşaat sektörünü olumsuz etkiledi.

Küresel talep artışıyla demir fiyatlarında meydana gelen hızlı yükseliş, özellikle inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. Son bir yılda yüzde 116’lık oranda zamlanan demir cevheri, altındaki yüzde 43'lük artışı da geçti. Maliyetin konuta yansımasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan inşaat sektörü temsilcileri, fiyatlar için denetim istedi.

Döviz kurunun yükselişi inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir yılda yüzde 116 oranında yükselen demir fiyatları, sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor. Çin başta olmak üzere artan küresel talep rüzgarı, demir cevherinde fiyatların tırmanmasına neden oldu. Yıl başından bu yana demir cevherinin ortalama ton fiyatı 5 bin 700 liradan 7 bin 190 liraya kadar çıktı. Demir cevheri fiyatlarındaki artış, 1 yılda yüzde 43 yükselen altın fiyat artışını da geçmiş oldu. Özellikle kamu ile çalışan gayrimenkul şirketleri fiyat artışı nedeniyle zor günler geçiriyor.

Türkiye'de üretilen demir cevherinin yüzde 80'lik bölümünün yurt dışına ihraç edildiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yeteri kadar geri dönüşüm olmamasının da sıkıntıya yol açtığı görüşünde. Sektör temsilcileri, çözümün gıdada olduğu gibi demir fiyatlarının da gözetim ve kontrol altına alınması ile olacağını belirtiyor.