728 x 90

Otopark Yönetmeliği değişiyor!

  • In Kategori
  • KASIM 19, 2021
  • Kaynak :
  • 1024 Okunma
Otopark Yönetmeliği değişiyor! Kategori

Sektörden gelecek taleplere göre taslak son şeklini alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin ardından katıldığı İzmir Ticaret Odası meclis toplantısında otopark yönetmeliğinde değişikliğe gideceklerini duyurmuştu. Daha önce süresi 6 kez uzatılan Otopark Yönetmeliği’nin 31 Marttan itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sektörden gelen talepler üzerine yönetmelikteki bazı maddelerde değişikliğe gitme kararı. Bakanlık yeni otopark yönetmeliği ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Hazırlanan otopark yönetmeliği taslağı sektör temsilcilerine gönderildi. Sektörden gelecek taleplere göre taslak son şeklini alacak.

İzmir Ticaret Odası İmar Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, “Bakanlığa önerilerimizi sunduk. 85 metrekarenin net olması gerekiyor ya da bürüt 100 metrekare olan 2 daireye 1 otopark yapılabilir. Bakanlıktan gelecek kararı bekliyoruz” dedi.  

YENİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ’NDE NELER DEĞİŞECEK?

Otopark Yönetmeliği’nde yapılan en büyük değişiklik her daireye 1 otopark zorunluluğunun kaldırılması olacak. Otopark Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliğe göre; 85 metrekare altı dairelerde her 2 daireye bir otopark, 85-180 metrekare arası dairelerde her daireye 1 otopark, 180 metrekare üstü dairelerde her daireye 2 otopark zorunluluğu getirilecek.

Otopark Yönetmeliği’nde yapılacak önemli değişikliklerden biri de otoparkı kendi parseli içerisinde çözemeyen müteahhitler otopark ücretini belediyeye ödemek suretiyle otopark zorunluluğundan muaf tutulacak. Bu tür inşaatlarda belediye ödenen ücretle otopark yapıp otopark yerini gösterdikten sonra inşaat oturma ruhsatı alabilecek. Belediye otopark inşaatın bitmesine kadar olan sürede otopark yapmazsa bina için oturma ruhsatı alınamayacak.

Yönetmelikte yer alan bir diğer önemli değişikliğe göre ise komşu parsellerde maliklerin tamamının muvafakati alınarak tevhit gerektirmeksizin ortak otopark alanı yapılabilecek.