728 x 90

İnşaattaki Maliyet Artışını Arsa Sahipleri Dikkate Almalı

  • In Kategori
  • KASIM 15, 2021
  • Kaynak :
  • 1033 Okunma
İnşaattaki Maliyet Artışını Arsa Sahipleri Dikkate Almalı Kategori

Tahincioğlu Holding yönetim kurulu başkanı Özcan Tahincioğlu, bu maliyetlerle arsalara eski oranları teklif etmemiz mümkün değil. Kaynak: İnşaattaki Maliyet Artışını Arsa Sahipleri Dikkate Almalı

İnşaat sektörünün en önemli iki sorununun maliyet ve arsa olduğunu belirten Tahincioğlu Holding yönetim kurulu başkanı Özcan Tahincioğlu, bu maliyetlerle arsalara eski oranları teklif etmemiz mümkün değil. Arsa sahipleri bunu dikkate almalı" dedi.

İnşaat sektörünün sorunları arasında maliyet artışı öncelikli olduğunu belirten Tahincioğlu, "Bizim iki ana girdimiz var. Biri arsa fiyatları, biri de inşaat maliyeti. Şu an işin doğasının ötesinde bir maliyet artışı var. Sadece son altı ayda demirin tonunda yüzde 70'in üzerinde artış oldu. Betonda ise yüzde 35 civarında artış var. Arsa bedelleri ise tamamen arsa sahiplerinin insiyatifinde" dedi.

DEVLET DEĞİL, ARSA SAHİPLERİ ÇÖZER

İnşattaki maliyet sorununu devletin değil arsa sahiplerinin çözeceğini belirten Tahincioğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü,"Pandeminin etkisi altında yaşıyoruz ve yeme içme sektörü hayatta kalma mücadelesi verirken bizim kalkıp 'bu konuya devlet çözüm bulsun' dememiz haksızlık olur. Tam tersine maliyet artışını arsa sahipleri dikkate almalı. Yeni projelerde ona göre gerçekçi beklenti içine girmeliler. Bizler mevcut arsalarımızda eski rakamları alamayacağımızı bilerek fiyatlarımızı ona göre ayarlıyoruz. Ama arsa sahipleri arsa her zaman para eder diye düşünüyor."

ÖNÜNE GELEN 1.000 DAİRELİK PROJEYE BAŞLAYAMAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı "Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması" yönetmeliği ile sektörde değişimin başladığını belirten Tahincioğlu, "Bugün önüne gelen 1000 dairelik proje yapamaz hale geldi. Artık hem teknik hem de mali yeterlilik belgesi isteniyor. Daha önce sektöre giriş bariyeri hemen hemen yok denecek kadar azdı. Şimdi ise artık işi bilen kişilerin yapmasını sağlayabilecek önemli düzenlemeler mevcut.