728 x 90

İnşaat sektörü lokomotif olmaya devam edecek...

  • In Kategori
  • KASIM 24, 2018
  • Kaynak :
  • 2036 Okunma
İnşaat sektörü lokomotif olmaya devam edecek... Kategori

inşaat sektörü gelişirken lokomotif olmaya devam edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şehirleşme ve genç nüfusa dikkat çekerek inşaat sektörünün lokomotif olmaya devam edeceğini vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde eskiyi dönüştürürken yerine sadece yenisini değil, ideal ve modern olanı da koymayı hedeflediklerini söyledi. Dünyadaki nüfus artışına değinen Bakan Kurum, “Türkiye’deki yıllık nüfus artışına baktığımızda yıllık yüzde 1,5 artış var. 80 milyonu aşan nüfusumuzun da yaklaşık yüzde 88’i şehirlerde yaşıyor. Yaşanılan konut adedi yaklaşık 19 buçuk milyon. GSYİH son 10 yılda inşaat sektörünün payı yüzde 7 olarak gerçekleşti. 2025 yılı itibariyle gelişmiş ülkeler bu pay yüzde 10 gelişmekte olan ülkelerde bu pay yüzde 17 olması bekleniyor. Dolayısıyla inşaat sektörü gelişirken lokomotif olmaya devam edecek.” dedi.

Yılda 300 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Kurum, bunun bir kısmının bakanlık ve bağlı kuruluşlar TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile bir kısmının da yerel yönetimler ve özel sektörle yapılacağını söyledi. Kurum, Türkiye nüfusunun yüzde 71'inin 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yaşadığını dolayısıyla kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşüm projelerine bugüne kadar 8 buçuk milyar Türk lirası kaynak aktarıldığını anlatan Kurum, "Kentsel dönüşüm sayesinde bugüne kadar 662 bin bağımsız birim, dönüşüm kapsamına alındı ve 594 bin konut dönüşüme tabi oldu. 53 ilimizde 237 riskli alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

"6.7 milyon konut, yıkılıp yeniden yapılacak”

Kurum, gelecek 20 yıl içinde 6 milyon 700 bin konutun, yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiği belirterek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, yılda 300 bin konutu dönüştürmek, bunun bir kısmını bakanlık ve bağlı kuruluşlarımız TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile yapacağız. Bir kısmını da yerel yönetimlerimizle ve özel sektörle yapacağız. Bunun kamu tarafı yüzde 20'sini içeriyor, yüzde 80'ini de özel sektörle yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde temel amacımız, tüm aşamalarını halkımızla ve paydaşlarımızla birlikte yürüteceğimiz sosyal boyuta ilişkin projeler hayata geçirmek olacaktır. Tarihi ve geleneksel kent merkezlerinin kimliği korunarak, yenileme ve dönüşüm çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, tarihi kent meydanlarımız ile metruk durumda bulunan riskli yapılarının yenilenmesi çalışmalarına hız kazandırıyoruz."