728 x 90

Konut satışı azaldı, müteahhitler iflasın eşiğinde...

  • In Kategori
  • KASIM 7, 2018
  • Kaynak :
  • 1173 Okunma
Konut satışı azaldı, müteahhitler iflasın eşiğinde... Kategori

Ekonominin lokomotif olan konut sektöründe satışlar beklentinin altın kaldı.

Ekonominin lokomotif olan konut sektöründe satışlar beklentinin altın kaldı. Yaptıkları konutları satamayan müteahhitlerin bankalara olan borçlarını ödeyemedikleri belirtildi.

İnşaat ve arsa maliyetlerindeki artışa karşılık özellikle lüks konutlarda fiyatların düşüş eğilimine girmesi ve ardı ardına indirim kampanyaları yapılması sektörde darboğaz iddialarını artırdı. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Businessht’ye yaptığı açıklamada “Konut satışları iyi gitmediği için fiyatlar artmıyor. Müteahhitlerin elinde oldukça ciddi oranda tamamlanmış konut var. Bin konutluk bir site yapıyorsan elinde en fazla 100 konut kalırdı. 2015-2016 yılında başlayanların elinde 400-500 tane konut var. Elde konut olup da talep az olunca zam yapılamıyor” ifadesini kullandı.

İFLASLAR ARTABİLİR

Sektörde iflasların gelebileceği belirtilen haberde, geçen yıl sektörü içine girdiği darboğazdan çıkarmak için KDV indirimi dahil onlarca önlem alındı, damga vergisi sıfırlandı, tapu harcı yarıya indirildi ve sektör böylece yoluna devam etti. Ellerindeki stokları eritememekten şikâyetçi olan konut sektörü temsilcileri, ‘Yap-sat’ döneminin sona erip ‘Yapsabret’ döneminin başladığı görüşünde. Son dönemdeki veriler de sektördeki kan kaybını doğrular nitelikte. Konut kredisi faizlerindeki artışın da etkisiyle konut satışlarında gerileme dönemi üçüncü ayına girerken kasım ayı ile birlikte konut fiyatlarındaki reel kayıp dönemi 3 aya yükseldi.

'STOKLAR ŞİŞİYOR'

Aralık ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 3,9 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 3,8 oranında stoklarda erime gözlemlendi. Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 18’i bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 82’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.