728 x 90

Emlak Ticareti İçin Yeni Dönem Ayakçı Emlakçı Kalmayacak

  • In Kategori
  • KASIM 17, 2018
  • Kaynak :
  • 1195 Okunma
Emlak Ticareti İçin Yeni Dönem Ayakçı Emlakçı Kalmayacak Kategori

Emlak Ticareti İçin Yeni Döneme Start Verildi...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından üzerinde çalışmalara devam edilen Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı üzerindeki son düzenlemelere geçildi. Yapılacak yasal düzenlemelerin ardından bundan sonra deyim yerindeyse “her önüne gelen” emlakçılık yapamayacak. Düzenleme yasalaştıktan sonra sadece yetki belgesi alan kişilere emlakçılık yapma hakkı tanınacak. Piyasada büyük bir kaosun yaşanmasına neden olan başıboşluk giderilecek ve standart kurallar getirilecek.

 

Emlakçı Komisyon Oranları % 3 Olarak Sınırlandırılacak.

 

Emlakçılık yapan kişilerin en çok karşılaştıkları sorunların başında yer alan komisyon oranları hakkında da yeni tasarı ile düzenlemeler yapılacak. Yapılan değişiklik ile beraber alım satım işlemlerinde bundan sonra emlakçılar en fazla hizmete konu olan satış işlem bedelinin yüzde 3’ü oranında komisyon alacak ve bu oranın aşılması söz konusu olmayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının il müdürlükleri üzerinden emlakçılık yapmak isteyen kişiler yetki belgesi alacak ve bu belge 5 yıl boyunca geçerli olacak. Bu belgeyi almak isteyen kişilerin en az lise mezunu olmaları gerekecek. Mesleki yeterlilik belgesi ya da emlak yönetimi ön lisans bölümü mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamayacak.

 

Hizmet Sözleşmesinde Taşınmazın Detaylı Bilgileri Yer Alacak...

Emlakçı satış ya da kiralama hizmeti verdiği taşınmaz ile ilgili detaylı bilgilere yer verilen hizmet sözleşmesi düzenleyecek. Bu sözleşmede söz konusu taşınmazın imar durumundan iskân bilgilerine, büyüklüğünden ulaşım bilgilerine, üzerinde haciz olup olmadığından cephe bilgilerine kadar son derece detaylı bilgilere yer verilecek.