Konut kredisi faizleri 8,5 yılın zirvesinde — NİSAN 12, 2018
Türkiye’de ilk üç ayda 304 bin ev satıldı! — NİSAN 24, 2018
İnşaat sektöründe yerli ve milliye genelgeli teşvik! — EYLÜL 24, 2018
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem Başladı! — ARALIK 13, 2018
Ziraat Bankası konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekti... — ARALIK 14, 2018
Konut sektörü için bakanlık yeni birim kuracak... — ARALIK 24, 2018
İnşaat sektörü lokomotif olmaya devam edecek... — ARALIK 24, 2018
Eylül 2019 İnşaat Maliyet Endeksi Düştü. — KASIM 22, 2019
Yapı Ruhsatı Alan Bina Sayısı Yüzde 57 Azaldı. — KASIM 22, 2019
Konut Kredisi Paketi Ne Zaman Açıklanacak? — KASIM 22, 2019
Türkiye’de son yıllarda hızla artan enflasyon nedeniyle fiyat farkı sıkıntısı yaşayan kamu müteahhitleri, istenilen oranda fiyat farkı verilmemesi ve tasfiye konusunda yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) önünde “Ayakta kalmak, hayatta kalmak istiyoruz” sloganıyla bir araya kamu müteahhitleri, şartsız tasfiye taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.
AK Parti’nin 2022’in Ocak ayında 18 maddelik ekonomi paketi kapsamında Meclis’e sunduğu kanun teklifi ile müteahhitlere Hazine’den kur farkı ödemesi gelmiş; 2021’in son 6 ayında yapılmış işler için yüzde 3 ila 5 oranında ek fiyat farkı kararnamesi çıkmıştı.
Bu oranları düşük bulan ve yeni bir düzenleme talep eden inşaat sektörü temsilcileri, Meclis’te görüşmeleri süren torba kanun teklifine bir madde eklenerek kamu müteahhitlerin var olan sorunlarının giderilmesini talep etti.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün temeli atılacak sosyal konut projesine dikkat çekti ve şöyle konuştu:
“Tesadüfe bakın ki kamu müteahhitleri de aynı anda burada sorunlarını anlatıyor. Piyasa şartları nedeniyle hükümetin bu tür destek vermesini değerli buluyoruz. Fakat diğer tarafından orta ve şart kesiminde konuta erişimde zorlandığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla yüzbinlerce üyemiz olan meslektaşlarımızın da bu manada desteklenmesini istiyoruz. Hükümetin devlet politikası ile yakın çalışmak istiyoruz. Son yıllarda temel inşaat malzeme fiyat artışlarına yüzde 300-500 arasında zam gelmiştir. 2022 yılı öncesinde yapılan ihalelerdeki fiyat farklarının olmaması, o şartlarda bugünkü maliyetlerin karşılanması mümkün değildir. Meslektaşlarımız işlerini yapamaz duruma gelmiştir. Bu meslektaşlarımız Türkiye’nin inşaasından elenirken, kamuya da maliyesi artmaktadır. Bu sorunların çözümünü talep ediyoruz.”
Türkiye Müteahhitler Platformu Sözcüsü Kürşad Bilginci de inşaat sektöründe yaşanan her olumsuzluğun 250 alt sektörü ve milyonlarca tüketiciyi etkilediğini söyledi.
Son yıllarda temel inşaat malzemelerinde yaşanan artıştan dolayı kamu yüklenicilerinin işlerini yapamaz hale geldiğini kaydeden Bilginci, “Hükümetimizin bu konuda attığı adımlar yetersiz kalmıştır. Çözüm istiyoruz” dedi.
Bilginci, inşaat sektörüne dair sorunların çözülmesi noktasındaki taleplerini ise şöyle sıraladı:
1)Sözleşmelerine fiyat farkı ve oranlarına bakılmaksızın mevcut işlerin bitirilebilmesine yeterli olacak reel fiyat farkı verilmesi.
2)Bu zamana kadar haksız yere teminatları irat kaydedilen ve cezalı duruma düşen firmaların yasaklarının kaldırılarak teminatlarının geri iade edilmesi
3)Mevcut şartların imkânsızlığından dolayı süresi içinde işleri geri kalanlara cezasız ek süre verilmesi.
4)Yeni ihalelerin yeni mağduriyetlere izin vermeyecek şekilde Kamu İhale Kanunu’nda gerekli yasal düzenlemenin yapılması.
5)Bu şartların sağlanmadığı durumda yükleniciye cezasız, şartsız her hangi bir orana tabi tutmadan şartsız tasfiye hakkı verilmesi.