728 x 90

Gaziantep ve Mardin'de peş peşe felaket

  • In Kategori
  • KASIM 22, 2022
  • Kaynak :
  • 583 Okunma
Gaziantep ve Mardin'de peş peşe felaket Kategori

35 kişi hayatını kaybetti

Türkiye, Gaziantep ve Mardin'de meydana gelen iki kazaya ağlıyor. Gaziantep Valiliği, dün Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Nizip bölümünde 15 kişinin öldüğü trafik kazasında yaralanan 16 kişinin taburcu edildiğini, 5'i ağır 13 kişinin tedavilerinin sürdüğünü bildirdi.

GAZİANTEP'TE 5 KİŞİNİN DURUMU AĞIR

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Nizip bölümünde kaza yapan bir araca müdahale için güvenlik şeridinde bulunan ekibe ve araçlara, kaza yerinden 150 metre geride devrilen ve kayan Özel Diyarbakır Seyahat'e ait 33 SR 157 plakalı yolcu otobüsünün çarpmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

31 KİŞİ YARALANDI

Diğer yaralıların hastanedeki tedavilerinin sürdüğü aktarılan açıklamada, "Halen hastanede yatan 13 vatandaşımız var. 5 hastanın durumu, ciddiyetini koruyor." ifadeleri kullanıldı.

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ TUTUKLANDI

DHA'nın haberine göre kazada yaralanan ve Nizip Devlet Hastanesi'nde tedavisi tamamlanan otobüs şoförü Abdulkadir M. ise gözaltına alındı.

İlçe Jandarma Komutanlığı'nda sorgusu süren Abdulkadir M., seyir sırasında 400-500 metre mesafede emniyet şeridindeki ekipleri gördüğünü belirterek, "Otoyolda kaza vardı, kalabalık bir ekip bulunuyordu. O sırada ne olduğunu anlayamadım. Bir anda otobüsün direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamak için manevra yapmaya başladım ama kurtaramadım ve otobüs devrildi. Daha sonra sürüklenmeye başladım, sonrasını hatırlamıyorum. Kazaya neden olduğum için çok pişmanım" dediği öğrenildi. Otobüs şoförü Abdulkadir M., jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Abdulkadir M., nöbetçi hakimlik tarafından; 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

3 SAVCI SORUŞTURMAYI YÜRÜTÜYOR

Kaza ile ilgili Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yönlü soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda görevlendirilen 3 savcı, detaylı inceleme yürütüyor. Olay yerinde inceleme yapıp, hayatını kaybedenlerin otopsilerine katılan savcılar, kazanın nedenine ilişkin araştırmasını sürdürüyor. Kazaya ilişkin incelemelerin gelecek hafta içinde tamamlanacağı belirtildi.

Ayrıca yola dökülen bir sıvının otobüsün kaymasına neden olduğuna yönelik iddiaların araştırıldığı ancak şu ana kadar bu yönde bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.

BAKAN SOYLU'DAN YENİ AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, "Soruşturmalar çok yönlü sürüyor. İddialar inceleniyor. Tek eksik bile görürsek bedelini ödetiriz" açıklamasında bulundu.

"VATANDAŞLARIMIZIN ÇEVRE YOLU TALEBİ OLDU, YAPACAĞIZ"

DHA'nın haberine göre Mardin Derik'te bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün 2 TIR´ın neden olduğu, 20 kişinin öldüğü, 26 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili açıklamalarda bulundu. Derik´teki kazanın büyük felaket olduğunu dile getiren Bakan Soylu, "Tam da Türkiye´deki kazaları belli bir seviyeye düşürdüğümüz anda böyle bir kazayla karşı karşıya kaldık. Bu, çok çalışmamız lazım geldiğini gösteriyor. Bütün cenazelerimizi defnettik. 4,5 saatte bütün otopsileri tamamlandı. Gerek sağlık gerek yargı teşkilatımız elinden geleni ortaya koydular. Vatandaşlarımızın bir çevre yolu talebi oldu çünkü Mazıdağı ile Derik arasındaki yolda bir eğim var. Ulaştırma Bakanı'mızla Strateji Başkanlığı'mızla görüştük. Cumhurbaşkanı'mıza da durumu arz ettik. Vatandaşlarımız taleplerinde haklılar. Yakın bir zamanda ihaleleri yapılıp inşallah Ulaştırma Bakanı'mız da buraya gelecek ve bunu hemen hayata geçirmeye çalışacaklar. Kaçış rampaları gibi rampalar da istediler. Onları da yapacağız. Tekrar başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Cenab-ı Allah bizi bir daha böyle bir imtihanla sınamasın. 7-8 evladı olan baba var. 3 tane çocuğu olan anne var. Allah kimseyi evlat acısıyla karşı karşıya bırakmasın. Tekrar başımız sağ olsun. Derik halkına, gösterdiği sabra, metanete ve vakara minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

"TIR'LARDAN BİRİ 26 BİN 180, DİĞERİ 27 BİN 60 KİLO"

Soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü vurgulayan Bakan Soylu, "Hiçbir şey candan kıymetli değildir. Can kıymetlidir. Bu soruşturma bütün taraflarıyla yürüyor. Bir tek eksik görsek vatandaşımızdan daha ziyade biz hınçlanırız ve gereğini yerine getirir, bedelini ödettiririz. Bir TIR 26 bin 180 kilo diğeri de 27 bin 60 kilo. Yine buradan ihracat yapan Adana menşeli bir firma, Şırnak menşeli bir firmaya taşıtma yaparak başka bir yere mamulleri götürmek için anlaşmışlar. Savcılarımız ve kolluk güçlerimiz bu konuda tüm bilgileri ve belgeleri, biz takip etmek zorundayız. 2 şoför gözaltında. Kimin ihmali varsa biz hesabını sorarız. Sormak da zorundayız. Bizim görevimiz de tam anlamıyla budur. Aynı zamanda araçların teknik özelliklerine kadar soruşturma bütün yönleriyle beraber sürmektedir hatta sürücüler hangi saatte cep telefonu kullanmışlara kadar. Acaba cep telefonu kullanmış da o esnada mı bir dikkatsizlikle bu iş olmuşa kadar soruşturma çok yönlü sürüyor. Bunlar tam belli olmadan üzerinden bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz" dedi.