728 x 90

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar konut satışlarını etkiliyor

  • In Kategori
  • KASIM 5, 2022
  • Kaynak :
  • 760 Okunma
Döviz kurlarındaki dalgalanmalar konut satışlarını etkiliyor Kategori

Son haftalarda döviz kurlarında yaşanan ani düşüşler konut fiyatlarını ve satışları etkiledi

Son aylarda döviz kurlarında yaşanan artışlar sonrasında konut fiyatlarında ve satış politikalarında değişiklikler yaşanmıştı. 20 Aralık haftasında ise Türk Lirası karşısında döviz kurlarında oluşan ani düşüşler sonrasında konut satışlarında iptallerin olduğu ve mevcut alıcıların beklemeye geçtiği belirtildi.

Dünya'da yer alan habere göre, döviz kurlarında yaşanan düşüşün konut satışları üzerine etkisini değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Bu, özellikle yabancı alımını azaltacak. 100 bin dolarla 850 bin liralık ev alabilirken, kur artışlarından sonra 1 milyon 800 bin TL'lik evlere bakmaya başladı. Ancak kurda ani düşüş olunca parası yetmedi ve satış iptalleri oldu" şeklinde konuştu.

Yaşanan talep azalması sonrasında bir miktar gevşemeyi de getirebileceğini ancak henüz o noktaya gelinmediğini belirten Aşa, konut yatırımcılarının dövizin seyrini takip ettiğini aktardı. Özellikle inşaat sektöründe yeni projelere başlamak için kurun belli bir seviyeye düşmesinin beklendiğine dikkat çeken Aşa, "İnşaatçı şu anda önünü göremediği için maliyet hesabı yapamıyor. Burada kamunun devreye girmesi" diye konuştu.

YABANCILARA SATIŞ NASIL ETKİLENDİ?

Kurlardaki düşüşün yabancılara konut satışı üzerine etkisini değerlendiren Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, "Kur artıkça yabancıya satış daha pahalı hale geldi. Ancak doların gerilemesi yabancıya satışta pozitif bir etki yarattı. Dolayısıyla yabancıya gayrimenkul satışı tarafından bir problem olduğunu düşünmüyorum. Hızlı bir şekilde artacağına da inanıyorum. Bizim satış verilerine baktığımızda beklentimizi karşılayacak satışlar da gerçekleşti bu dolarizasyon döneminde. 2022'de yabancıya satışın 60-70 bin bandına gelerek 10 milyar doların üzerinde bir gelir bırakmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"İKAMET AMAÇLI SATIŞLAR ARTABİLİR"

Konut fiyatlarındaki düşüşün yabancılar tarafında cazibeyi artıracağını belirten İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman, "Yabancı alımlarında aslında vatandaşlık alımlarının payı yüzde 15-20. Geriye kalanlar ikamet amaçlı alıyor. Türkiye'de mülk sahibi olduğunuzda daha rahat bir şekilde geçici ikamet alabiliyorsunuz. Böyle olunca da Afganistan, Yemen, Libya, İran ve Irak gibi ülkeler ucuz mülk için bize yöneliyor ve ikamet sayesinde Türk pasaportu alabiliyorlar. Şimdi kur düşünce bizim mülkler onlar için daha ucuz hale geldi. Dolayısıyla yabancıya satışta bir düşüş beklemiyorum" şeklinde konuştu.