728 x 90

İnşaat maliyetlerindeki artış zirveden geriledi

  • In Kategori
  • KASIM 5, 2021
  • Kaynak :
  • 729 Okunma
İnşaat maliyetlerindeki artış zirveden geriledi Kategori

Konut satışları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artışta

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin konut satış verilerini yayımladı. Veriler Eylül'de konut satışlarında yıllık artışın yüzde 7,6 olduğunu gösterdi. Eylül'de konut satışları 147 bin 143 ile 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Konut satışları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artış kaydetti. Böylelikle yıllık bazda 3 aydır devam eden düşüş serisi Eylül'de son buldu.

TÜİK verilerine göre Eylül'de satış adedi 147 bin 143 oldu.

Konut satışlarında İstanbul 28 bin 229 konut satışı ve yüzde 19,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 14 bin 218 konut satışı ve yüzde 9,7 pay ile Ankara, 8 bin 806 konut satışı ve yüzde 6,0 pay ile İzmir izledi.

İpotekli satışlarda düşüş sürdü

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,4 azalış göstererek 29 bin 759 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,2 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64,3 azalışla 181 bin 855 oldu.

İlk el konut satışları yüzde 6,3 arttı

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 artarak 43 bin 967 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,9 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 azalışla 287 bin 156 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 artış göstererek 103 bin 176 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 70,1 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 azalışla 661 bin 982 olarak gerçekleşti.

Yabancılara konut satışı arttı

Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630 oldu.

Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile Ankara izledi.

Eylül ayında İran vatandaşları Türkiye'den bin 323 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 990 konut ile Irak, 540 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

“Ortaya konulan yöntem sektörde ciddi krizlere sebebiyet verdi”

Yabancıya konut satışlarında ciddi sorunların yaşandığını dile getiren Ömer Faruk Akbal, “Sektörde ciddi manada bir kriz yaşanıyor. Ama bunun isteyerek yapılmadığını biliyoruz. Biz de aldatılma, dolandırılma olayları yaşanmasın istiyoruz. Ama ortaya konan yöntem ve sonuçlar itibarıyla sektörde daha da derinleşen bir krize sebebiyet verdi. Şimdi ise bu komisyonla birlikte sorunları çözeceğimize inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

“Yaşanan süreç A’dan Z’ye değerleme altına alındı”

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, tüm STK’lar ve kamu kurumlarının komisyondan önce biraraya gelerek tüm sorunları masaya yatırdıklarını söyledi.

Hakan Bucak “Toplantıda bütün bu değerleme tekniklerinden tutun sürecin tapu işleme sürecine kadarki tüm detayları masaya yatırıldı. Ortaya çıkan sonuçlardan bahsedildi. Yaşanan süreç A’dan Z’ye değerleme altına alındı. Çıkan karar da şu: Her dernekten bu konudaki oyuncular yani bir geliştirici bir aracı firma ve bir değerleme firmasından oluşan komisyon kurulmasına kanaat getirildi.” dedi.

Hakan Bucak “Gündemlerimizin temel konuları ise değerleme şirketlerinin yüzde 87’si teminat amaçlı usullerine göre değerleme yapıyor. Sert bir değerleme sistemleri var. Bu usullere bakılacak. Bir de özellikle markalı konut projelerinde değerleme usulleri biraz daha farklı olmalı diye bir gündemimiz var. İki tarafın da anlayış çerçevesinde sorunları çözmek için adım atacağına inanıyorum” dedi.