728 x 90

İnşaatta 'Mesleki Yeterlilik' dönemi

  • In Kategori
  • KASIM 23, 2019
  • Kaynak :
  • 1413 Okunma
İnşaatta 'Mesleki Yeterlilik' dönemi Kategori

'Sektör açısından büyük önem taşıyor.

İNTES Başkan Vekili Gürhan Özdemir, mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçilerinin 11 Kasım 2019 tarihinden sonra şantiyelerde çalıştırılmayacağını açıkladı.


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekili Gürhan Özdemir, 11 Kasım 2019 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçilerinin çalıştırılamayacağının altını çizerek, ''İnşaat firmalarının ve işçilerimizin inşaat işçisi mesleği belgelendirme çalışmalarında teşviklerden yararlanmak için bir an önce harekete geçmesini öneriyoruz.'' diye açıkladı. 

'Sektör açısından büyük önem taşıyor'

Özdemir, yazılı açıklamasında Resmi Gazete'nin 11 Kasım sayısında yayımlanan 'Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ'de inşaat işçilerinin de yer almasının ise sektör açısından büyük önem taşıdığını belirtti. 

'İnşaat işçilerinin de kaza ve yaralanma riski var' 

İnşaat işçilerinin en az diğer meslek grupları kadar tehlikeye maruz kaldığını, iş sağlığı ve güvenlik önlemleri gerektiren kaza ve yaralanma risklerinin bulunduğunu kaydeden Özdemir, bu sebepten olayı inşaat işçiliğinin zorunluluk kapsamına alınması gerektiğini gerekli platformlardan dile getirdiklerini ifade etti. 

İş kazalarının kapsamı nedir? detaylar için 'İş Kazalarının Kapsamı ve Tanımı Netleşti' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Şantiyelerde verimlilik arttı

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun iş sağlığı ve iş güvenliğine olumlu katkılarının olmasının yanında şantiyelerde de verimliliği artırdığını vurgulayan Özdemir, ''İnşaat sektöründe işinde yetkin olmayan çalışanlar hem kendilerinin hem de çevresindeki çalışanların yaşamlarını tehlikeye sokuyor. Oysa iş kazalarının çoğunu mesleki yeterlilik belgeli, eğitimli iş gücüyle önlemek mümkün. Mesleki yeterlilik belgesine sahip eğitimli işçiler, iş güvenliği açısından daha bilinçli oluyor, uyarı ve önlemler konusunda daha dikkatli davranıyorlar.'' dedi. 

Başarılı olanların belge masrafları devlet tarafından karşılanacak

Zorunluluk kapsamında olan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından yapılan sınavlarda başarılı olanların belge masrafı ve sınav ücreti devlet tarafından karşılanacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan inşaat işçileri tebliğin yayım tarihinden 12 ay sonra şantiyelerde çalıştırılamayacak. Sınav ve belgelendirme kuruluşlarının yapacağı sınavlarda başarılı olan adayların belge masrafı ve sınav ücretinin tamamı ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar fondan karşılanacak.