728 x 90

Yüksek faizleri düşürecek yeni öneri!

  • In Kategori
  • KASIM 12, 2018
  • Kaynak :
  • 1413 Okunma
Yüksek faizleri düşürecek yeni öneri! Kategori

Konut kredilerindeki faiz oranları devlet tarafından yakından takip ediliyor.

Son aylarda yükselişi durdurulamayan ve sektörü olumsuz etkilemeye başlayan konut kredisi faizlerini düşürmek adına çalışmalar sürüyor. Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre, uzmanlar yüksek faizli konut kredilerinin düşürülmesinin ancak kamu bankalarının faiz düşürmesi ile sağlanabileceği düşüncesindeler. Öte yandan kamu bankalarının faiz düşürmesi için uygulanacak tek yöntem, projelerin kredilendirilmesi olarak düşünülüyor.


Konut kredilerindeki faiz oranları devlet tarafından yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında eleştirdiği yüksek faiz konusunda, ekonomi kurmayları çalışmalarını sürdürüyor. Kurmaylar arasında yapılan değerlendirmeler sonrasında, "Batının bizim gibi ülkelere dayattığı ve içerdeki katma değerin faiz yoluyla batıya kaynak olduğu bir mekanizmaya hizmet ettiğimizi anlamalıyız. Cumhurbaşkanı'nın da buna karşı bir duruş içerisinde olduğunu anlamalıyız" tespiti yapıldı.

YATIRIM KREDİLERİNE YÖNELİM ÇAĞRISI

Ekonomi kurmayları tarafından yapılan çalışmada bankacılık sektörünün kredileri kısa vadeli yüksek teminatlı oranlar yerine, uzun vadeli yatırımlarda kullandırdığı zaman önünü görebileceği ifade ediliyor. Kurmaylar tarafından yatırım kredilerine yönelim çağrısı da gelirken, "Bankacılık sektörünün kardan zarar etmeyi göze alarak ekonomi önünde yüksek teminatlı kısa vadeli kredi yerine, yatırım kredilerine yönelmeleri önemli. Ya da tüketimi artıran krediler yerine yatırımı ve üretimi destekleyen kredilerin önünü açmalıdırlar. Bu kaynağa sahipler" ifadeleri kullanılıyor.

Faiz baskısı oluşturma konusunda da değerlendirmelerde bulunan ekonomi kurmayları, "Oysa durum çok taraflı bir mekanizma ile çalışıyor” değerlendirmesi yaptılar. Faizlerdeki gelişmeler incelendiğinde ise 2016’dan bu yana üretici fiyatları endeksinin tüketici fiyatları endeksinin üzerinde bir trend izlediğini kaydeden ekonomistler, “Bu durum Türkiye’de yüksek enflasyonun temel sebeplerinin başında finansmana erişimden kaynaklanan maliyet enflasyonu sonucunu ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandılar.